Túzok Trail 2022

2022. évben , immáron második alkalommal került megrendezésre a Túzok Trail Terepfutóverseny és Kerékpáros Teljesítménytúra.

A rendezvényt egyesületünk és a Körös-Maros Nemzeti Park hívta életre azzal a céllal 2021-ben, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmódra, a szabadban végzett sporttevékenységre, továbbá a Dévaványa-Ecsegi Puszták, illetve a Nagy Sárrét természeti értékeire, mely Dévaványa városát öleli körül.

A Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont kiváló természeti adottságaival a nem mindennapi, különleges látványvilágával és természeti értékeivel fogadta az ide érkező futókat és kerékpárosokat, akik a Körös-Maros Nemzeti Park védett területein mérettették meg magukat. A futóversenyzők 4 távon (5, 10, 21, 42 km), míg a kerékpárosok 25 és 50 km-es útszakaszokon hozhatták ki magukból a legjobbat, a Nemzeti Park védett, egyéb esetben látogatóktól elzárt területeken. Továbbá készültünk külön a gyermekek és családok részére egy 500 méteres sprint futással és 5,6 km-es kerékpártúrával is.  A versenyzők számára professzionális, chipes időmérést, frissítőpontokat, egy adag bivalygulyást, egyedi befutóérmet biztosítottunk.

Nem csupán a versenyzőkre, hanem az őket kísérő családtagokra és barátokra, a rendezvényre kilátogatókra gondoltunk, így részükre is számos kísérőprogram állt rendelkezésre. Kreatív gyermekfoglalkoztató programokkal, ugrálóvárakkal, kézműves foglalkozásokkal és egyesületünk szakosztályainak interaktív bemutatóival készültünk, továbbá a látogatóközpont kiállítóterei, a Múzeum és az állatsimogató is ingyenesen látogatható volt, illetve egy idegenvezetéssel egybekötött gyalogos túrán is részt vettek az érdeklődők. Az élményekkel teli napon lehetőség volt büfészolgáltatás igénybevételére is, ahol a hagyományos street food ételeken kívül a látogatóközpont védjegyes termékei, mint a bivalygulyás, bivalyburger és túzoksör is elérhető volt a gasztronómiai kalandokra vágyók számára.

Az idei redezvény jó hangulatban, dinamikusan és eredményesen telt, a Körös-Maros Nemzeti Parkon kívül érkeztek a Bükki-, és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkból, továbbá a tavalyi versenyzőkön túl érkeztek újak is.  Ez jól tükrözi azt, hogy van létjogosultsága ennek a rendezvénynek és a tapasztalatok beépítésével igyekezni fogunk,  hogy a jövő évben is magas színvonalon, zökkenőmentesen rajtoljon majd el a 2023-as Túzok Trail verseny.

Főtámogatók:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. – VCA-KP-1-2022/4-001558 projekt

Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.

Kiemelt partnereink:

Körös-Maros Nemzeti Park

Dévaványa Város Önkormányzata

Ecsegfalva Község Önkormányzata

WORK-POWER Kft.

Dévaványa All Stars Kulturális és Szabadidős Egyesület

Fotó: Bodóczki Róbert- BRPixel