Nemzetközi mezőnyben mutatja meg magát a Dévaványáról szóló dokumetumfilm előzetese

Bimbó Lajos

Bimbó Lajosnak, a Gyulai Hírlap munkatársának rövidfilmjét is beválogatták a 2020-as 23rd Faludi International Film Festival Kitekintő programjába. A filmszemle online vetítésén az alkotó Dévaványa városáról szóló dokumentumfilmjének előzetesét láthatják a nézők.

A 23rd Faludi International Film Festival kiírására 368 filmet neveztek, közülük a zsűri 52 filmet választott versenybe, míg 68 filmet a Kitekintő programban mutatnak be.

Bimbó Lajos és Dévaványa városának közös alkotását egy kiemelkedően nívós nemzetközi mezőnybe kapott besorolást. A filmes megmérettetésre az európai filmesek mellett ázsiai és az amerikai alkotók nevezték be filmjeiket.

– Nagy öröm számomra, hogy egy igencsak nívós mezőnyben tudtam ismét helyt állni. Az idei verseny brutálisan erős mezőnyt hozott, hiszen az európai, az india vagy a kínai filmesek legnevesebb képviselői is nevezték alkotásaikat. A rövidfilm a Dévaványa városával tervezett közös dokumentumfilm előzetesének tekinthető, amelyet jövőre tervezünk leforgatni. A közösen megálmodott dokumentumfilm azt mutatja majd be, hogyan fog össze egy település lakossága azért, hogy egy élhető kisvárosi környezetet alakítson ki maga körül – mondta Bimbó Lajos.

A díjazott alkotásokat november 21-én, szombaton 19 órától hirdették ki a filmszemle YouTube-csatornáján.

„Bimbó Lajos a Gyulai Hírlap sportszerkesztőjeként öt évvel ezelőtt csöppent bele e filmezésbe, azóta pedig a rövidfilmezés egyik úttörőjének számít. Alkotásait a szerző egyedi látásmódja és a vágóképek lassított technikája emeli ki a mezőnyből.

A gyulai rövidfilmes elsősorban short-dokumentumfilmekkel dolgozik, de cégeknek, intézményeknek és rendezvényeknek is készít innovatív kisfilmeket. Nemrég készült ez a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziummal közös projektje, amely nagy sikert ért el a fiatalok körében. Jelenleg két médaicéget vezet, a BimboPictures elsősorban az komolyabb témákban rendez filmeket, míg a CápaMédia a sport területén mozog és a könnyedebb vizeken evez. A két cég youtube oldalán több saját gyártású sorozat is fut, ezek közül a Prohászka Bélával közös gasztrosorozat és a Levendula Virágműhely vezette kézműves sorozat a legnézettebb.

Bimbó Lajos büszke arra, hogy eddig minden rövidfilmje bekerült a legjobbak közé, eddig legnagyon sikerének pedig a 2019-es gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivált tartja, ahol dokumentumfilmjével egészen a döntőig menetelt. A filmet a zsűri a közel ezerötszáz alkotást felvonultató mezőny egyik különlegességének tartotta.

A profi ökölvívóként is tevékenykedő filmes nagy csalódáskét élte meg, hogy műve nem nyert díjat az idei Ezüstgerely pályázaton, hiszen mint mondta ezer szállal kötődik a sporthoz, amely érzés a beküldött alkotás érzelmi töltöttségén is érezhető volt.

– A következő év nagyon izgalmas ígérkezik, hiszen szeretnénk összehozni egy régiós filmes összefogást, és felépíteni egy stúdiót amatőr művészeknek, ahol a tervek szerint rendszeres alkotói táborokat szervezek majd. Mindemellett lehetőségem nyílik a nemzetközi filmezésbe is belekóstolni, hiszen meghívásom van egy olaszországi cégtől. A filmszemléket tekintve is nagy tervek körvonalazódnak, a nagy megmérettetésekre már előre kidolgozott alkotásokkal szeretnék nevezni, nyáron pedig megkezdődhet a korábban elhalasztott kisjátékfilm leforgatása is”

– vázolta terveit Bimbó Lajos.