Időjárás

A dévaványai Furka Júlia is, a díjazottak között

A játékosok között Ács Levente, Kurta Lajos és Tusjak Gábor, az edzőknél Bíró Róbert, Domsik Tibor, valamint Nemczov Róbert kapta a legtöbb szavazatot, vagyis a különböző megyei osztályokban a felsorolt sportemberek lettek az év labdarúgói, illetve trénerei 2015-ben, írja a bmsextra.hu. Az esztendő játékvezetőjének Pécs Zoltán bizonyult, a szigorúan szakmai voksoláson túl egy bizottság megválasztotta az év női-, öregfiúk- és veterán labdarúgóját is. Ezek az elismerések Furka Júliát, Mracskó Mihályt, továbbá Evanics Istvánt illetik az elmúlt évi teljesítmények alapján.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Békés Megyei Igazgatósága 2013-ban, hagyományteremtő szándékkal hívta életre Békéscsabán azt az országos szinten is egyedülálló díjátadó gálát, melynek keretében nagy nyilvánosság előtt ismerik el a megye amatőr labdarúgásáért sokat tévő labdarúgókat, edzőket, sportvezetőket, játékvezetőket, valamint a sportág mecénásait. A kezdeményezésből közkedvelt, nagy érdeklődéssel kísért esemény vált, pénteken este a Csabagyöngye Kulturális Központban immár a 2015-ös év legjobbjait köszöntötték. A rendezvényen Gajda Róbert megyei kormánymegbízottal az élen, közéleti személyiségek sora vett részt. Idén is elfogadta a házigazdák invitálását Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, aki egy párhuzamosan zajló másik kiemelt program miatt némi csúszással csatlakozott a díszvendégekhez.
A sportág honi szövetségét az MLSZ részéről a népszerű sajtószóvivő, Sipos Jenő, valamint a Bozsik-program vezetője, Vojtekovszki Csaba képviselte, de ott voltak a rendezvényen a nem a megyei igazgatóság égisze alá tartozó Békéscsaba 1912 Előre, valamint a Gyulai Termál FC vezetői is. Dankó Béla országgyűlési képviselő, MLSZ elnökségi tag és társadalmi megyei elnök köszöntőjét több, hozzávetőleg 120 meghívott vendég hallgatta a helyszínen. A sportvezető az amatőr labdarúgás magasabb szintre emelése kapcsán kiemelte az utóbbi évek jelentősebb infrastrukturális fejlesztéseit, továbbá megköszönte a benne szereplők munkáját, elhivatottságát és az MLSZ megyei irodája munkatársainak tevékenységét. A mostani gála előéletéhez tartozik, hogy december folyamán valamennyi klub elküldhette kiket kíván jelölni a különböző kategóriákba.

Több személyt nevezhettek meg, saját embereik mellett más csapat játékosait is a listára tehettek. A klubok által benyújtott lapok összesítése alapján alakult ki a hivatalos hatos jelöltlista, amelyből egy újabb voksolás eredményeként a kategóriák első három helyezettje kapott meghívást a gálára. Hogy közülük ki milyen díjat nyert, az pontosan csak a helyszínen derült ki, amikor az est megszokott háziasszonya, a Sport Televízió közkedvelt riportere, Takács Rita kiszólította az érintetteket. Sportvezetőkre és a sportot támogató személyekre is érkeztek javaslatok. Közülük idén öt személyt jutalmazott az igazgatóság, minden különösebb sorrend nélkül.

Kiosztották az év labdarúgó települése címet is, amit Újkígyós, Körösladány és Végegyháza után 2015-ben Gyula érdemelt ki. A kiválasztásnál az adott településen működő egyesület taglétszáma, azon belül Bozsik-programos létszáma, utánpótlás-nevelése, infrastrukturális helyzete, TAO-programban való aktivitása, valamennyi csapatának eredményessége számított az elmúlt esztendőre kivetítve. A legeredményesebb utánpótlás szakemberek is ezúttal vehették át az MLSZ elismerő díjait!

Íme a 2015-ös díjazottak névsora

Az év legjobb megye I. osztályú labdarúgója: Ács Levente (Mezőhegyesi SE) 24 helyezési pont, Laksteter Jován (Körösladány MSK) 18, Sztojka Ádám (Méhkeréki SE) 16.
Az év legjobb megye I. osztályú edzője: Bíró Róbert (Méhkeréki SE) 23, Rétes Pál (Szarvasi FC) 20, Mákos Árpád (Mezőhegyesi SE) 18.
Az év legjobb megye II. osztályú labdarúgója: Kurta Lajos (Lőkösháza KSK) 27, Multyán Csaba (Kunágotai TE) 25, Varga Gábor (Medgyesegyháza SE) 23.
Az év legjobb megye II. osztályú edzője: Domsik Tibor (Lőkösháza KSK) 36, Kocsis Zoltán (Sarkadi KLE) 26, Bíró Péter (Békési FC) 20.
Az év legjobb megye III. osztályú labdarúgója: Tusjak Gábor (Kardos-Örménykút KSK) 32, Kaszai Norbert (Csorvási SK) 30, Szivák László (Köröstarcsa KSK) 29.
Az év legjobb megye III. osztályú edzője: Nemczov Róbert (Medgyesegyháza SE) 32, Galát Pál (Kardos-Örménykút KSK) 30, Kormányos Antal (Pusztaföldvári LK) 27.
Az év legjobb játékvezetője: Pécs Zoltán 52, Barta Tibor 51, Benyovszki Zoltán 38.
A megyei női futsal bajnokság legjobbja: Furka Júlia (Dévaványai SE).
Az év legjobb öregfiúk labdarúgója: Mracskó Mihály (Békéscsabai RISE).
Az év veterán labdarúgója: Evanics István.

Békés Megye Amatőr Labdarúgásáért díjban az alábbi személyek részesültek: Boros Tibor, a Füzesgyarmati SK szakosztályvezetője, aki több csapatot segít önzetlenül a TAO-s programok megvalósításában. Hévizi Róbert, a Békésszentandrási HMSE elnöke, a helyi infrastrukturális fejlesztésekben elvégzett munkájáért. Ilyés Lajos, Körösladány jegyzője, a helyi MSK vezetőségében végzett példamutató tevékenységért. Kintner János, a fogyatékkal élő magyarbánhegyesi fiatalok labdarúgásra nevelésében elvégzett munkájáért. Kovács László (Gyula), mint a megyei veterán válogatott legaktívabb mecénása.

Az MLSZ Békés Megyei Igazgatóság különdíja: Gellény Ferenc (Medgyesegyháza), a „Segíts te is, ha tudsz” jótékonysági torna szervezője. Az év labdarúgó települése: Gyula város (dr. Görgényi Ernő polgármester, Kónyai István alpolgármester, Galbács Mihály Gyulai Termál FC elnök), amely a létesítményfejlesztés terén mutatott aktivitással érdemelte ki az elismerést. OTP-MOL Bozsik Intézményi Program: Moravszki Gábor (Tótkomlós), Nagy Gáborné Laczkó Ágnes (Békésszentandrás), Szél Csaba (Csorvás). OTP Bank Bozsik Egyesületi Program: Erdős Ferenc (Gyulai alközpontvezető), Nadicsán Zoltán (Battonya), Szelei János (Gyula), Szász Csaba (Kétsoprony).

Bmsextra.hu, Bakulya Mihály